Bharat is my home | Class 12 english chapter 2 |Bihar Board-Alok Official

🙏Namaste🙏

🇮🇳 Jay Hind🇮🇳

How are you all ? Everything is good 👍

in this post I am going to share super

content for chapter 2 of your English

📕 book. So without wasting your time ⌚

I am starting the content.

Bharat is my home class 12 english bihar board
Bharat is my home

Table of Content

1) Summary of Bharat is my home

2) Bharat Is My Home Objective Question Answer 2023


3) Bharat Is My Home Short Answer Question 2023

So first of all as you all know. When I

write ✍️ content, firstly there will be

summary of the chapter then vvi objective

question answer and laslty short and long

answer questions. Now let’s start 🕺🕺

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Summary of Bharat is my home:

Dr. Zakir Hussain took oath as the President of India in 1967. He made a speech on the auspicious day of oath. Bharat is my home      is extracted from his speech.                                     He addresses India as a young state of ancient people and pledges himself to the service of her old values and ideals. He declares to work sincerely for the economic, social and moral development of this great    nation. He emphasized on people should work for himself and also for society . According to Mr. Hussain, education is the main instrument of nation-building. There should be no discrimination against anyone on the ground of colour, caste, religion and language. He said his role model is former    vice president of India Dr. Radhakrishnan.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Bharat Is My Home Objective Question Answer 2023:

1) When Dr. Zakir Hussain became the president of India  ? 

a) 1967

b) 1966

c) 1969

d) 1964

Ans: a

2) Who wrote Bharat is my home ? 

a) Mahatma Gandhi

b) Pearl S Buck

c) Dr. Zakir Hussain

d) Anton P Checkhov

Ans: c

3) Which nation has been called the young

state of an ancient people ? 

a) America

b) India

c) China

d) Britain

Ans: b

4) Who was the role model of Dr. Zakir Hussain  ? 

a) Mahatma Gandhi

b) Sardar VallabhBhai  patel

c) Dr. Rajendra Prasad

d) Dr. Radha Krishnan

Ans: d

5) Who gave this statement ” The past is

not dead and static, it is alive and 

  dynamic  ? 

a) Jawaharlal Nehru

b) Dr. Zakir Hussain

c) H.E. Bates

d) Martin Luther King

Ans: b

6) In which year Dr. Zakir Hussain born ?

a) 1895

b) 1967

c) 1969

d) 1897

Ans: d

7) Dr. Zakir Hussain took the oath as-

a) prime minister

b) chief minister

c) president

d) governor

Ans: c

8) what is the prime instrument of nation     building 🏢 ? 

a) Education

b) Agriculture

c) Trade

d) Industry

Ans: a

9) who said “bharat is my home 🏠 and it’s  people is my family” ? 

a) Mahatma Gandhi

b) Narendra Modi

c) Dr. Rajendra prasad

d) Dr. Zakir Hussain

Ans: d

10) when did Zakir Hussain die  ? 

a). 1967

b) 1969

c) 1869

d) 1867

Ans: b

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Bharat Is My Home Short  Answer Question 2023:

1) On which occasion did zakir Hussain deliver his speech  ? 

Ans: Dr. Zakir Hussain delivered his speech on the day of oath as a president in 1967. It was his first speech as the president of India.

2) ‘The past is not dead and static’ who said this and why  ? 

Ans: Dr. Zakir Hussain said ‘the past is not dead and static’. According  to him past is and dynamic because past determines our present and future.

3) Dr. Zakir Hussain talked about two types  of work, what was that  ? 

Ans: Dr. Zakir  Hussain  talked  about individual work and social work. We should work for us and also work for society. We as a society is our responsibility to work for      society.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Z5IMWlx09EU]

                  :Keywords:

🔎 class 12 English bihar board

🔎 bihar board 2023 English objective question answer

🔎 subjective answer question of English bihar board 2023

🔎 bharat is my home English class 12

🔎 short question answer of English inter 2023

❣️❣️❣️❣️❣️❣️❣️❣️❣️❣️❣️❣️❣️❣️

इस वेबसाइट 🕸 पर  class 10 और  class 12 का

पुरा कंटेंट latest exam pattern पर उपलब्ध है  ।

आपके  वार्षिक  परीक्षा  में 80% से  ऊपर  प्रश्न  इसी

वेबसाइट से आने वाला है । आप जितना अधिक समय

यहाँ बिताओगे उतना  फायदा में रहोगे  । कंटेंट  पढ़ के

बढ़िया लग रहा है तो इसका थोड़ा फायदा अपने दोस्त,

यार रिश्तेदार को भी दो ।

✌धन्यवाद✌

❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights